• Jove Ilića 165 11040 Beograd
  • (+ 381 11) 309-29-99
  • cesla@fpn.bg.ac.rs

Naši Događaji

Kuba: savremeni svet i odnosi sa Srbijom

Održano predavanje ambasadora Republike Kube NJ. E. g. Gustava Triste del Toda

Predavanje ambasadora Republike Kube NJ. E. g. Gustava Triste del Toda na temu ,,Kuba: savremeni svet i odnosi sa Srbijom”, u organizaciji Centra za studije Latinske Amerike, održano je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Na predavanju su govorili izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Kube u Republici Srbiji NJ. E. g. Gustavo Trista del Todo, prodekan za studije drugog i trećeg stepena Fakulteta političkih nauka prof. dr Darko Nadić i rukovodilac Centra za studije Latinske Amerike Fakulteta političkih nauka prof. dr Zoran Krstić.

Prof. dr Darko Nadić izjavio je da Kuba i Srbija dele iste ideale i vrednosti, a to su sloboda i mir. On je naglasio da je revolucija u Kubi uticala na čitav svet, pa tako i na Srbiju.

Rukovodilac Centra, prof. dr Zoran Krstić, rekao je da je ovo prvi korak ka trajnijoj i dubljoj saradnji u oblasti nauke. On je istakao da je Centar za studije Latinske Amerike Fakulteta političkih nauka spreman da uspostavi institucionalnu saradnju sa Ambasadom Kube.

Ambasador Republike Kube NJ. E. g. Gustavo Trista del Todo saopštio je da će ove godine biti obeleženo 120 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kube. On je izdvojio da su poslednja dva predsednika Srbija posetila Kubu i da je to dokaz odličnih odnosa. „Između dve države ne postoje otvorena pitanja. Mi smo narodi koji su bliski i trudićemo se da održimo takve odnose“, podvukao je ambasador. NJ. E. g. Gustavo Trista del Todo dodao je da su Kuba i Srbija bili zajedno i pri osnivanju Pokreta nesvrstanih. On je podsetio da je Jugoslavija jedna od prvih država sveta koja je priznala revoluciju u Kubi, čiji su uspesi u zdravstvu, kulturi, obrazovanju i sportu prepoznatljivi širom sveta.

Moderator predavanja bio je sekretar Centra za studije Latinske Amerike Fakulteta političkih nauka, Milan Veselica.

Autor PR služba Fakulteta političkih nauka