• Jove Ilića 165 11040 Beograd
  • (+ 381 11) 309-29-99
  • cesla@fpn.bg.ac.rs

Ciljevi Centra

O CENTRU

Centar za studije Latinske Amerike je zvanični naučnoistraživački centar Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i jedini naučnoistraživački centar politikološkog tipa u našem regionu. Osnivanje Centra je rezultat dugogodišnjih napora za uspostavljanjem intenzivnije i sadržajnije univerzitetsko-akademske saradnje sa univerzitetima i drugim obrazovnim, naučnim i istraživačkim institucijama u državama Latinske Amerike i Kariba.

Osnovni cilj osnivanja Centra jeste temeljnije upoznavanje, analiza i proučavanje istorijskih i savremenih spoljnopolitičkih, ekonomskih, obrazovnih i kulturnih procesa, odnosa i tendencija u zemljama regiona Latinske Amerike i Kariba. Jedan od ciljeva Centra jeste uspostavljanje i unapređenje političkih, ekonomskih, ugovornih i drugih odnosa Republike Srbije sa državama Latinske Amerike.

Centar za studije Latinske Amerike

Zvanični naučnoistraživački centar Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i jedini naučnoistraživački centar politikološkog tipa u našem regionu. Kontakt

Zašto Centar za studije Latinske Amerike?

Latinska Amerika i Karibi, kao jedan od najvećih svetskih regiona, vrlo je dinamična i kompleksna scena na kojoj se mogu naći mnoge protivrečnosti i kontradiktornosti savremenog sveta. Kontinent koji se izuzetno brzo menja je zasigurno vrlo plodno područje za proučavanje i istraživanje društvenih, socijalno-ekonomskih, kulturnih i političkih promena.

Uzroci mnogih političkih različitosti i kontradiktornosti nalaze se u kompleksnoj istorijskoj, etničkoj, kulturnoj i rasnoj strukturi latinskoameričkog društva, kao i nejednakom stepenu socijalno-ekonomskog razvoja. Studiozno proučavanje prilično divergentnih političkih sistema, tokova i tendencija ka modernizaciji i demokratizacije društva zemalja Latinske Amerike intrigira činjenica da postojeće složene „multi-strukture“ predeterminišu prirodu i karakter država ovog regiona.

Ciljevi Centra